Vocabular

Protectie de brat – Armguard

O piesa din piele sau plastic folosita pentru a proteja bratul care tine arcul de loviturile corzi arcului dupa ce aceasta a fost eliberata, asezata pe partea interioara a antebratului.

Cutia de săgeţi – Arrow case

O cutie din lemn sau alt material pentru pastrarea si transportul săgeţilor. Fiecare săgeată este separată de o bucată de burete pentru a le proteja de lovituri sau striviri.

Lansator – Arrow rest

Un suport din plastic sau metal pe care se aşează săgeata după ce aceasta a fost fixată pe coardă în punctul de nock, este situat în fereastra aparatului de ochire.

Punctul de nock – Nock punct

Locul marcat pe coardă în care se fixează nock-ul săgeţi pentru a o ţine pe aceasta până la lansare.

Aparat de ochire – Bow sight

Un aparat mecanic ataşat arcului cu ajutorul căruia arcaşul poate lua linia de ochire direct pe ţintă prin suprapunerea tijei numita catare pe culoarea galbena a tintei.

Coarda arcului – Bow string

Un numar de fire din materiale ca Dacron, Kevlar or Fastflight unite printr-un matisaj în zonele de uzură cum ar fi: zonele de la capatul lamelor si la mijlocul corzi unde este zona punctului de nock si de prindere cu mâna – în cazul arcului Recurve sau cu declanşatorul – în cazul arcului Compound.

Panou pentru ţintă

Suportul din carton, stramit sau spumă(burete) foarte densă pe care este prinsă ţinta şi care nu permite trecerea sageţi.

Mana care tine arcul – Bow arm

Bratul care tine arcul cu podul palmei in contact cu crosa in zona moale de sub degetul mare.

Banda 

Distanta de la zona matisată a corzii la crosa arcului în punctul unde se montează beitter butonul – accesoriul care preia din vibraţiile sageti din momentul lansări. Aceasta distanţă se măsoară cu verificatorul de bandă.

Clicker

O lamă mică montată în fereastra arcului în faţa lansatorului ce se aşează pe săgeată şi care ne dă o intindere constată a arcului iar în momentul când aceasta cade de pe săgeată se aude un „click”. Acesta este semnalul pentru eliberarea săgeţii.

Fereastra arcului

Partea scobită din crosa unui arc unde se află clicker-ul, lansatorul şi pe unde trebuie sa vedem vizorul aparatului de ochire.

Arcul Clasic (Olimpic) – Recurve bow

Arcul format din crosa si doua lame curbate la varf.

Arcul Compound – Compound bow

Arc asemănător cu cel clasic cu deosebirea că acesta poate elibera la lansare o cantitate mai mare de energie datorită celor două excentrice dispuse la capetele lamelor. Aceste excentrice preiau o parte din efortul de armare al arcului după un anumit prag şi poate fi menţinut mai uşor pentru o ochire mai bună şi o lansare puternică a săgeţii. De exemplu: un arc compound de 60 lbs – aproximativ 27 kgf. poate fi menţinut la întinderea maximă ca un arc de 21 lbs – aproximativ 10 kgf.

Lansarea  – Release

Eliberarea corzi de către cele trei degete care o ţin şi lansarea săgeţi.

Declanşator – Release aid

Accesoriu necesar lansări din arcul compound, deoarece acest tip de arc are un cuplu de forţe foarte mare în momentul lansării şi ar putea să provoace răni în cazul unei lansări cu mâna goală, chiar protejată de protecţiile normale.

Arcaş dreptaci – Right-handed archer

Arcaşul care foloseşte mâna stângă pentru a ţine arcul şi mâna dreaptă pentru a întinde de coardă pentru a aduce săgeata în dreptul ochiul dominant – care ar trebui sa fie ochiul drept.

Arc pentru dreptaci – Right-handed bow

Acel arc care are fereastra aparatului de ochire decupată în partea stângă a crosei, vizibilă dinspre coardă.